Pentru rezolvarea acestei probleme, chiar si in spiritul economiei, va propun trasformarea cozonacului intr-un desert pentru care se vor bate toti cei din casa. Reteta este simpla si usor de rezolvat.
Necesar
pentru 4 felii de prajitura
- 1 cozonac vechi dar nu expirat
- 2 linguri de zahar
- 1 pahar apa clocotita
- esenta de rom
- frisca proaspata sau la tub
- coaja de portocala
- o bucata ciocolata tare, fara crema
Preparare
- Se face un sirop de zahar ars. Intr-un vas smaltuit se pune la topit la foc mic, zaharul, amestecand intruna, pornind de la punctul de caramelizare si omogenizand. Cand caramelul a capatat o nuanta aramie, nu arsa, se toarna deodata toata apa clocotita pentru transformarea in sirop. Atentie ca este posibil sa sara stropi fierbinti. Se amesteca bine si se da la racit. Dupa racire se adauga esenta de rom dupa gust.
- Cozonacul se feliaza si se contureaza indepartand coaja arsa (daca este cazul). Fie se aseaza toate feliile intr-o tava, fie se prepara cate o farfuriuta pentru fiecare invitat.
- Se toarna siropul peste tot (daca se prepara o tava mare se face mai mult sirop marind numarul de linguri de zahar si cantitatea de apa proportional). Se misca tava sau se intorc feliile pentru insiropare pe ambele parti si se lasa la patrundere circa o ora.
- Dupa ce cozonacul a absorbit siropul, se rade coaja de portocala, se orneaza cu frisca, iar deasupra se rade ciocolata.
Prajitura este apetisanta, bucatareasa multumita ca al ei cozonac este apreciat, iar musafirii sau familia sunt fericiti pentru delicioasa prajitua si sigur va vor cere reteta!
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu