Una din retetele vechi din Dobrogea de nord, este cea de Cherdele. Ce sunt cherdelele ? Mai pe intelesul nostru, este in fapt o placinta ce se prepara in general atunci cand se facea paine in casa, folosindu-se o parte din aluatul de paine.
Aluatul:
apa, sare, drojdie si faina. Se adauga o cana de
apa, se da un praf de sare, un cubulet de drojdie si se amesteca. Se toarna
faina si se framanta pana se obtine coca. Se lasa aluatul la dospit, acoperit
la caldura pana creste.
Umplutura:
branza amestecata cu ou si cu verdeata tocata
marunt (marar si foi de ceapa verde). 2 maini bune de verdeata, 1/2 kg de
branza si 4 oua.
Din coca dospita se intind foi de latimea de aproximativ 10
cm, pe mijlocul acestora se adauga umplutura, se pliaza pe latime si se
portioneaza in bucati. Se lasa 10-15 minute la crescut si apoi se aseaza pe o
tava unsa cu untura (sau ulei).
Coacere:
Bucatile se ung cu putina untura
(sau ulei) pe deasupra si se da tava la cuptorul incins in prealabil. Cand
aproape s-au copt, se scoate tava din cuptor si bucatile se ung pe deasupra cu
un amestec de iaurt (sau lapte dulce) cu oua. 400 g de iaurt si 3 oua. Apoi se
introduce iar tava la loc in cuptor si se mai lasa pana se rumenesc.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu