sâmbătă, 25 aprilie 2015

Cherdele Dobrogene


 Una din retetele vechi din Dobrogea de nord, este cea de Cherdele. Ce sunt cherdelele ? Mai pe intelesul nostru, este in fapt o placinta ce se prepara in general atunci cand se facea paine in casa, folosindu-se o parte din aluatul de paine.



Aluatul: 
apa, sare, drojdie si faina. Se adauga o cana de apa, se da un praf de sare, un cubulet de drojdie si se amesteca. Se toarna faina si se framanta pana se obtine coca. Se lasa aluatul la dospit, acoperit la caldura pana creste.

Umplutura: 
branza amestecata cu ou si cu verdeata tocata marunt (marar si foi de ceapa verde). 2 maini bune de verdeata, 1/2 kg de branza si 4 oua.


Din coca dospita se intind foi de latimea de aproximativ 10 cm, pe mijlocul acestora se adauga umplutura, se pliaza pe latime si se portioneaza in bucati. Se lasa 10-15 minute la crescut si apoi se aseaza pe o tava unsa cu untura (sau ulei). 

Coacere: 
Bucatile se ung cu putina untura (sau ulei) pe deasupra si se da tava la cuptorul incins in prealabil. Cand aproape s-au copt, se scoate tava din cuptor si bucatile se ung pe deasupra cu un amestec de iaurt (sau lapte dulce) cu oua. 400 g de iaurt si 3 oua. Apoi se introduce iar tava la loc in cuptor si se mai lasa pana se rumenesc.

Pofta buna!







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu