duminică, 1 mai 2011

Salam de biscuiti a la Prognosis

"Vreau ceva bun!" Zice ieri nevasta-mea... o femeie cu principii moderne, dar care iese greu din sarbatori, mai cu seama cu pofte, dupa ce, cu doua zile inainte de paste, maica-sa, isi rupe o mana in campania de curatenie si varuiala.  "Fa si tu un salam de biscuiti ca la mama acasa!" mai adauga ea in completare si ma lasa scufundat in marmureala... Incropesc o lista cu necesar si dau fuga la magazinul din colt pentru consultari si achizitii. Trei vanzatoere, trei retete colectate. Acasa, dau pe net confuz si... alte retete, nici una ca la maica-sa acasa! Asa ca improvizez din amintiri in stilul Prognosis!


Achzitii necesare

  • 1 litru de lapte
  • 1 kg biscuti fragezi
  • 1/2 kg rahat turcesc
  • 300 grame stafide
  • 250 grame margarina
  • 1 plic cacao
  • 1 plic zahar pudra vanilat
  • 15 linguri de zahar
  • ups, esenta de rom!!!


Procedura

  • intr-un vas mare framitez la mana si la ochi biscuitii
  • rahatul il tai in cubulete cat mai mici apoi il amestec cu biscuitii, atent sa separ bucatile care se lipesc
  • intr-o cratita topesc 2 linguri de zahar si le invart pana fac un caramel nears, pe care il sting cu doua linguri de apa si peste care pun apoi laptele
  • in timp ce se indreapta spre fierbere, adaug restul de linguri de zahar, niste vanilie si constat ca am uitat sa iau esenta de rom, asa ca improvizez iar amintindu-mi de niste bomboabe cu rom la interior, din care arunc vreo 5-6 in lapte si le las sa se topeasca
  • intre timp, intr-un castronel combin cacao si vanilatul si le omogenizez, iar pe urma, adaugand apa rece, fac dilutia si absortia amestecului, pe care la final il adaug in laptele luat de pe foc
  • amestec intruna si pun toata margarina in lapte, amestec iar si iar pana se topeste toata...
  • in timp ce laptele se raceste, ma intorc la biscuiti si mai bag punguta de stafide, de care uitasem, mai pun niste mieji de nuca pisati bine si la final rastorn peste el fiertura de lapte de care ziceam mai inainte.
  • amestec vartos si fac in asa fel incat intreaga masa de biscuiti sa fie patrunsa de lichidul inmiresmat, apoi o las deoparte si pregatesc foliile de rulat
  • presar nuca de cocos pe suprafata de rulare si impart lighenul de biscuti in trei rulouri stranse bine, pe care le dau la rece
  • dupa doua ore, scot din ambalaj si pun in tava compozitia intarita, pe care o mai dau o data prin nuca de cocos

Ma prezint la nevasta cu un esantion si umil, astept impesiile. Cu un ochi sever, aceasta scaneaza portia si se repede in ea cu lingurita! Fata i se schimonoseste si eu ma pregatesc de lesin!
"Bun, zice ea! Da'nu e ca la mama acasa!" Mai trebuie nu stiu ce, dar mai trebuie! Umil ma retrag sa plang in bucatarie in timp ce ea infuleca salamul meu de biscuti a la Prognosis!
 Dezamagit ma pregatesc de sinucidere, in timp ce din sufragerie se aude salvator... "Mai vreau o bucata!"
Renunt la sinucidere! Maine incerc tarta de fructe!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu