duminică, 2 ianuarie 2011

Telina a la Prognosis

Inca un rasfat culinar pentru musafirii de revelion

Necesar

  • 1 telina mare
  • 1 borcan ciuperci taiate
  • 4 oua
  • 1 lingura mustar dulce
  • 1 felie de lamaie + coaja
  • 120 gr ulei de masline
  • 50 gr. smantana buna
  • masline, rosii si patrunjel pentru decor




Preparare

  • Cu 24 de ore inainte de preparare, telina re rade marunt, se sareaza ponderat si se da acoperita la rece. In acest interval, sarea va elimina apa din pulpa si va fragezi carnea.
  • A doua zi, se fierb trei oua si se dau la rece. 
  • Se spala ciupercile cu apa rece, se fierb cu sare circa 15 mine, se scot la rece si se maruntesc fie la cutit, fie la mixer.
  • Telina se scurge in pumn, prin presare, pana elimina toata apa si se depoziteaza separat pana se face maioneza
  • Se scot galbenusurile din ouale fierte. Albusul se toaca marunt fie la cutit, fie la mixer si se amesteca cu ciupercile maruntite. (In alta varianta, nu se toaca albusul de ou. El se pastreaza in doua jumatati, care mai tarziu, dupa prepararea compozitiei, se umplu, se decoreaza cu masline si se servesc ca aperitiv.)
  • Se prepara maioneza din cele trei galbenusuri fierte si unul crud, dupa reteta de maioneze, astfel incat sa rezulte o maioneza groasa si gustoasa, usor acrisoara.

Combinare

  • Ghemotoacele de telina presata, se rasfira in castron si se adauga smantana. Se combina cu tocatura de ciuperci si albus de oua. Se amesteca bine si se omogenizeaza. Se rade coaja de pe jumatate de lamaie si se adauga treptat maioneza pana se incorporeaza tot.



  • Se pune in castronel sau cutie cu capac ermetic, se decoreaza cu rosii, masline, patrunjel si se serveste rece, de preferabil dupa circa trei zile, rastimp in care telina a absorbit aromele din compozitie.

Pohta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu