sâmbătă, 25 decembrie 2010

Salata de vinete coapte, cu maioneza si ciuperci

Necesar


  • 2-3 vinete coapte,
  • 3 oua, putin unt,
  • 1 borcan de ciuperci,
  • 1 pahar de ulei (200 ml),
  • 50 gr smantana, 
  • o lingura de mustar, 
  • zeama de lamaie



Preparare

  • Vinetele (care au fost congelate) se dezgheata nefortat in frigider, cu 24 de ore inainte de preparare si se lasa la scurs in sita. Cele proaspete se coc la flacara sau pe tabla in maniera traditionala. E bine ca cele proaspene sa nu fie folosite imediat, ci dupa cel putin o saptamana, rastimp in care se sareaza si capata gust.
  • Se toaca dupa indepartarea semintelor, fie cu tocatorul manual, fie la mixer, pana se obtine o pasta consistenta. 
  • Cipercile tocate marunt se perpelesc 5-10 min in unt la foc mic si se dau la scurs si racit.
  • 2 oua se fierb 5 min si se dau la racit. Se extrage galbenusul pastrand cat mai intacte albusurile care vor fi folosite la decor. 1 ou crud se separa galbenusul. Albusul lui se fierbe, se toaca si se adqauga in compozitia de vinete.
  • Albusul de la un ou fiert se toaca si se adauga in compozitia de vinete.
  • Cele doua albusuri fierte se faramiteaza intr-un castron. Se pune sare si galbenusul crud si se freaca cu lingura pana se omogenizeaza. Se adauga mustarul si se incepe prepararea maionezei, frecand cu o lingura de lemn in acelasi sens, omogen, agaugandu-se treptata, putin cate putin, uleiul. Eu personal folosesc o sticla de ulei la care am gaurit dopul si astfel picur ulei cate putin.
  • Dupa obtinerea unei maioneze gustoase si de consistenta, se adauga smantana si patrunjel tocat si apoi se omogenizeaza cu vinetele.

Se monteaza intr- cutie cu capac, se orneaza cu masline, albus fiert de ou, castraveti sau gogosari murati!

Pofta Buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu